Har du bestämt dig?

Grattis – du har bestämt dig.

Det är alltid steg 1. Toppen. Med beslutsamhet kommer också ofta motivation att faktiskt ta tag i det man vill och önskar.

Har du ett starkt ”varför” till varför du vill nå ditt mål, låt säga att komma igång med en hälsosam livsstil, äta bättre, sluta med socker eller träna regelbundet?

Om du har det så kommer det underlätta och förenkla för dig för det gör att din motivation ökar. Ett tips är att skriva ner så många ”varför”, alltså olika skäl till varför du vill lyckas med detta, på ett papper. Ta fram och kolla och påminn med jämna mellanrum.

För inspiration är nyckel till en lyckad förändring. Enligt mig är det viktigare än disciplin och piska … jag tror på att med lust och glädje närma sig sina mål. Hitta det man tycker om och mår bra av och göra mer av det. Ett steg i taget åt rätt håll.

Januari markerar verkligen en tid av ny början och förnyelse. Många av oss känner det som att klockan slår tolv och plötsligt är det dags att förändra allt. Sluta röka, träna varje dag, äta enbart nyttiga livsmedel – det låter bekant, eller hur? Och visst, för några få kan den här ”all in-approachen” fungera som en raketstart mot sina mål. Men för de flesta av oss är vägen till långsiktig hälsa och välmående snarare en resa än en blixtstart.

Har du någonsin känt den initiala euforin av att göra alla förändringar samtidigt? Känslan av att du kan erövra världen?

Men senare, när verkligheten sätter in – en hektisk arbetsvecka, en förkylning eller helt enkelt livets ibland oräkneliga utmaningar – kan den entusiasmen snabbt falna. Innan du vet ordet av, befinner du dig tillbaka där du började, eller kanske till och med något längre bort.

Men här är saken: det är ingen skam i det. Vi är alla människor, och varje dag är en ny möjlighet att lära oss och växa. Istället för att se tillbaka med ånger, låt oss omfamna det som en lärdom.

Fråga dig själv, har det här tillvägagångssättet fungerat för dig tidigare? Har du upptäckt att en mer gradvis förändring, baserad på inspiration, lust och glädje, är det som verkligen driver dig framåt?

Att förändra livsstil handlar inte om att bygga Rom på en dag, utan snarare om att skapa stadiga och beständiga förbättringar. Det handlar om att bryta ner stora mål till små, hanterbara delar och fokusera på framsteg snarare än perfektion. Rom byggdes inte på en dag, och din hälsa och välmående kommer inte heller att förändras över en natt.

Genom att regelbundet ta små, kraftfulla steg kan du skapa en stadig grund för en hållbar förändring.

  1. Börja smått och bygg uppåt: Istället för att försöka omarbeta hela din livsstil över en natt, identifiera ett specifikt område att fokusera på i början. Det kan vara att öka ditt dagliga vattenintag, gå en extra kort promenad varje dag eller lägga till en grönsak i varje måltid. Bygg upp från dessa små förändringar över tiden.
  2. Sätt realistiska mål: Målen bör vara mätbara och gå att nå. Istället för att säga ”jag ska träna varje dag” kan du börja med ”jag ska träna tre gånger i veckan”. Att ha realistiska mål gör det enklare att hålla motivationen uppe och undvika känslan av misslyckande.
  3. Skapa en hållbar träningsrutin: Hitta en träningsform som du verkligen njuter av. Det kan vara allt från dans och cykling till yoga eller styrketräning. Genom att göra träningen till en rolig och givande aktivitet ökar chansen att du håller fast vid den på lång sikt.
  4. Var medveten om kosten: Istället för att fokusera på vad du inte borde äta, betona vad du kan lägga till i din kost för att göra den mer näringsrik. Försök inkludera en färgglad blandning av grönsaker och naturliga växtbaserade råvaror i varje måltid.
  5. Sätt upp en stödsystem: Dela dina mål med vänner, familj eller till och med sociala medier. Att ha ett stödnätverk kan vara ovärderligt när du behöver uppmuntran eller råd. Det är också ett sätt att hålla dig själv ansvarig.
  6. Prioritera sömn och återhämtning: En sund livsstil handlar inte bara om träning och kost utan också om att ge din kropp tillräckligt med tid att återhämta sig. Se till att du får tillräckligt med sömn och att bygga in perioder av avkoppling och återhämtning i din dag.
  7. Uppskatta framsteg, inte perfektion: Kom ihåg att ingen är perfekt. Var stolt över de framsteg du gör, även om det är små steg. Var medveten om dina framgångar och låt dem motivera dig att fortsätta på vägen mot bättre hälsa.

Att förändra sin livsstil handlar om att skapa hållbara vanor som passar just dig.

Genom att ta små, men konsekventa steg och hålla fokus på det positiva kommer du att märka att förändringen inte bara blir möjlig utan också njutbar. Lycka till med din resa mot en hälsosammare och lyckligare version av dig själv!

Är du nyfiken på att ha mig som din personliga kost- och hälsocoach så maila mig, karin@lifevision.se 

Jag kan också bli din digitala coach när du går någon av mina kurser som du hittar HÄR. Kan varmt rekommendera att investera i detta – du kan dessutom använd ditt friskvårdsbidrag till alla mina tjänster, bra va!