Kom igång med bra mat & träning NU!

Det finns egentligen ingen bättre tid än just NU att påbörja en livstilsförbättring.

Dock brukar det så här i början på ett nytt år vara många som känner sig extra motiverade att ta tag i sitt liv, börja träna och äta bättre. Så nu kör vi!

Idag delar jag med mig av hur DU ska komma gång redan NU och vad de viktigaste stegen är att ta!

Kom ihåg att det allra viktigaste (och kanske det svåraste) är just själva BESLUTET att verkligen ta tag i sin hälsa och sitt välmående, att bestämma sig helt enkelt.

Det är alltså nr 1, Bestäm dig! 

Så nu har du bestämt dig, bra, heja dig!

2. Mål & motiv

Då gäller det att formulera för dig själv (skriv allra helst ner det) vad du VILL, alltså ta en stund och fundera på hur du VILL må, hur vill du kroppen ska känna sig (energinivå, styrka osv) och hur vill du se ut (ex om du vill gå ner i vikt, lägga på dig mer muskler, få en bättre hållning osv).

Sen svara på frågan VARFÖR vill du detta? Varför är detta viktigt för DIG?

Skriv också ner dessa svar = skapar motivation och en djupare mental förståelse för vad som ligger till grund för att du vill nå ditt mål.

3. Fokus på träning och rörelse. 

Hur tränar du idag? Är det måttligt, mycket eller obefintligt. Om du redan tränar bra och regelbundet (med bra variation på kondition, styrka och rörlighet) så kan du gå vidare till kosten.

Om inte så fundera på vad du skulle VILJA träna, vad lockar dig? Är det långa skogspromenader, gå till ett gym, anmäla dig till vattengympa, yoga eller dans? Strunta i vad andra säger och gå på vad du SJÄLV skulle tycka vore roligt att göra.

En lite brasklapp är att många tyvärr går ut alldeles för hårt i början, från totalt otränade till att helt plötsligt köra på gym 4 pass i veckan. Jag som förespråkar träning och en aktiv livsstil borde kanske tycka detta är jättebra, fast i detta fallet så NEJ, brukar tyvärr allt för ofta innebära att man hamnar ur vanan istället.

Kan fungera för vissa men för de flesta andra så börja lite försiktigt. Dock kan du alltid ha som mål att komma ut och röra på dig, ex promenader VARJE dag, minst 30 min. Men kör inte igång värsta hårdträningen mer än 2-3 gånger i veckan och egentligen ingen hårdträning alls om du är otränad utan starta och bygg upp successivt vecka för vecka. Kroppen är fantastiskt och du kan utvecklas mycket bättre och få bra resultat om du håller dig motiverad och skadefri!

4. Kosten

Då kommer vi till kosten. Här beror det ju väldigt mycket på hur du lever just idag (en del av er kanske redan äter väldigt hälsosamt och då kanske det är ex sockret som man kanske ska fundera på och minska om man ex får i sig lite för mycket av den varan, eller så är det någon som läser det här och som lever på mackor och halvfabrikat???)

Men oavsett så är det några generella kosttips som jag tycker ni ska försöka anamma för att må bättre och få till en mer hälsosam kost.

Se över din frukost. Frukosten är så himla enkel att börja med att byta ut till något bättre och mer hälsosamt. Jag själv fastar oftast 14–16 h per dygn (läs mer om det HÄR) men brukar äta frukost vid 09-10. Då väljer jag att till exempel äta en matig smoothie-bowl med god topping, eller en smoothie med avokadomacka (ex frökex, skivad avokado, tomat, tahini, flingsalt och surkål/kimchi) eller en chiagröt (kokosmjölk, boveteflingor, vanilj, chiafrön, sesamfrön) som jag äter ihop med tinade bär, pumpafrön, tahini och kakaonibs samt mullbär.

Fler frukosttips och recept hittar du i ett tidigare inlägg HÄR!

Lägg till mer grönsaker till lunch och middag. Utgå från grönsakerna och försök att få till så många olika sorters grönsaker under dagen som möjligt (mångfalden är otroligt nyttigt och betydelsefull för en bra tarmflora och också för mer näringen). Bara genom att lägga till en stor sallad till varje måltid gör stor skillnad även hur du äter i övrigt, vill du exempel ha en fiskbit så istället för potatismos, ris eller vad man nu äter till så väljer du ångkokt broccoli, rostad sötpotatis och en stor matig sallad på spenat, grönkål, rödlök osv. Kallpressad olivolja som dressing!

Addera surkål och kimchi till din lunch eller middag också! Gör gott för magen och din tarmflora. Köp hem några burkar ekologisk och opastöriserad och ät ett par matskedar varje dag.

Dricker du tillräckligt med vatten? Många av de som jag coachar dricker på tok för lite (och oftast i kombination med för mycket kaffe …) Börja med vanan att dricka 2 stora glas med vatten direkt när du vaknar och drick sedan mellan måltiderna, läs mer om varför jag rekommenderar att helst inte dricka TILL måltiderna i ett tidigare inlägg HÄR.

Börja med en hälsoshot varje dag. Köp hem gurkmeja, ingefära, nypon och nässla i sin rena torkade form, ekologiskt är bäst förstås. Blanda i en stor burk och ta 1 msk i lite vatten gärna både morgon och kväll!

Nu när du lagt till mer grönsaker, mer vitaminer, mineraler och fått till en bättre frukost bör du också minska vissa saker i din kost. SOCKER är nr 1 ihop tillsammans med processade kolhydrater och glutenrika produkter som bröd, pasta osv. Med det skrivet betyder det inte att du inte kan äta pasta eller sötsaker bara mindre dåliga alternativ. Till exempel så kan du köpa hem linspasta, kikärtspasta och pasta på bovetemjöl/teff och ärtor! Supergott ihop med till exempel en pesto, rostade grönsaker, pumpafrön och en stor sallad.

Vad gäller sötsakerna så har jag ju med massor av recept på olika nyttigare godsaker i mina böcker och senaste boken, Karins Chokladkök innehåller ju en hel uppsjö tokgoda chokladrecept, alla utan vitt socker, mjölk och gluten! Bra va:-)

Böckerna hittar du till specialpris HÄR. Chokladboken finns också att ladda ner som E-bok!

Du hittar även en hel del recept här på bloggen HÄR. 

Hur stor del av den mat du äter är ekologisk och giftfri? Vi kanske inte alltid tänker på att den mat som inte är ekologisk är besprutad men så är oftast fallet. De viktigaste varorna att börja köpa ekologiska kan du läsa mer om HÄR.

 5. Take action, dvs bara BÖRJA. Det viktigaste för att lyckas är att ta FÖRSTA STEGET.

Spelar ingen roll hur mycket du kan om kost och träning om du inte applicerar det i ditt eget liv eller hur! Så, utifrån dina förutsättningar i ditt liv, vad kan du börja med redan IDAG!!!

Just do it:-)

Så nu hoppas jag att du skapat en egen liten plan för att få till regelbunden träning och en bättre kost för att få en så bra och hälsosam start på 2020 som möjligt!

Håll dig inspirerad och läs gärna bloggar, böcker och följ konton som ex mitt:-) i sociala media för att få tips, recept och pepp! 

Och dela gärna vidare inlägget så att fler kan ta tag i sin livsstil och skapa sitt hälsosammaste år hittills:-)