Under sommaren har vi gjort mycket roligt som att besöka djurparker, nöjesparker och annat kul med vår lille Vince. Det slog mig lite extra tydligt hur många barn som idag äter dåligt när vi var på Liseberg. Där gick var och varannan unge runt och åt färgat sockervadd, även riktigt små barn. Fy, vad äckligt var min första tanke, men sen slog det mig att en stor bidragande orsak till varför barn och ungdomar, samt deras föräldrar, äter skräpmat och socker när de är på nöjesutflykt är att det är så fruktansvärt dåligt utbud i vad som säljs i kiosker och cafeér.
Ja, det är klart att det blir svårt att välja nyttig fika när det inte ens finns på menyn. Var är den fräscha frukten, de färskpressade juicerna, smoothies, tablettaskar med torkad frukt som mullbär, gojibär och aprikoser? Och goda nöt- och fröbollar? Fika som både ger barnen (och de vuxna) god smak, energi och bra näring.

Nej, istället för att förse oss besökare med lite bra saker säljs det glass, läsk, slush, sockervadd, våfflor, hamburgare, godis och klubbor i mängder…Fast jag vet väl egentligen varför utbudet ser ut som det gör, det handlar om PENGAR. För det är klart, kolsyrade drycker, godis och liknande kan stå sig länge på caféhyllorna innan de blir dåliga, medans färskpressade juicer, ekologisk frukt och annat nyttigt faktiskt blir dåligt mycket fortare samt är dyrare i inköp.
Men jag hoppas och tror att framtiden blir annorlunda, att det åtminstone börjar finnas lite mer bra saker att köpa till barnen, och till föräldrarna också för all del. Det är sorligt att se hur redan överviktiga barn trycker i sig snabbmat, dricker neonfärgad slush, klibbigt rosa sockervadd och väljer den största glassen på menyn. Vart är vi på väg…Vill vi verkligen att våra barn ska få i sig massor av socker, kemiska tillsatser, färgämnen och dålig kvalité på råvaror som kamoufleras med hjälp av framställda smakförstärkare?
Jag vill uppmana alla föräldrar att alltid ha för vana att ta med eget mellanmål och fika när ni besöker nöjesparker, utflyktsmål eller är på resande fot. Förlita er inte på att det finns något bra och hälsosamt att äta dit ni ska. Själv brukar jag alltid ha med egen fikakorg innehållande exempelvis frukt, små tablettaskar eller påsar med torkade superfoodsbär som goji och mullbär, någon smoothie, kokosvatten, lite grönsaksstavar, raw food bollar, avokado och nötter/frön.

Och du, passa på att fråga efter nyttigare alternativ i kioskerna, är vi många som gör det kanske de förstår att det finns en marknad och en efterfrågan på ett annat utbud. Nyttig mat och fika som också kan gå enkelt och snabbt! Jag hoppas på förbättring och en höjd medvetenhet hos både barn, ungdomar men framförallt hos oss vuxna!
Må gott i augustisolen, (eller med hopp om lite sol…)

Karin♥